importeren van een auto

Een auto importeren uit Duitsland

De Duitse markt betreden om een nieuwe auto of occasion te kopen wordt steeds eenvoudiger dankzij de Europese regelgeving. Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een auto in Duitsland, waar moet je rekening mee houden, en met welke aanvullende administratieve procedures krijg je te maken om het voertuig te registreren?  We gaan het stap voor stap toelichten om het importeren van een auto uit Duitsland nog makkelijker te maken.

Een nieuwe auto kopen in Duitsland

Het importeren van een nieuwe auto uit Duitsland is niet zo ingewikkeld als het lijkt, al zal je wel rekening moeten houden met extra administratieve procedures en andere bijkomstigheden, zoals de repatriëring van het voertuig. Toch kunnen al deze inspanningen vaak zeer voordelig uitpakken aangezien de prijsverschillen bij bepaalde modellen erg aantrekkelijk kunnen zijn.

De te nemen stappen in Duitsland om een nieuwe auto in te voeren

De procedure bij de dealer is hetzelfde als in Nederland. Je onderhandelt over de prijs en tekent een verkoopcontract. Bij aflevering van het voertuig bezorgt de dealer alle documenten (factuur, certificaat van overeenstemming, enz.). Maar in plaats van een Nederlands kentekenbewijs, zal je voorlopig een Duits  kentekenbewijs overhandigd krijgen en een verzekering in Duitsland moeten afsluiten die normaalgesproken het voortuig voor 2 weken dekt. Vervolgens kun je de auto repatriëren naar Nederland en de aangifte- en registratieprocedures starten voor de geïmporteerde auto.

Een nieuw geïmporteerd voertuig uit Duitsland registreren

Het voertuig moet worden aangegeven bij de belastingdienst. Om de aangifte bij de belastingdienst te vergemakkelijken moet het voertuig eerst geïdentificeerd, geregistreerd, en gekeurd worden bij de RDW (RDW keuringstation) na dit keurings en identificatieproces krijgt het voertuig een Nederlands kenteken. Met de nieuwe papieren en het kentekenbewijs moet de auto dan uiteindelijk geregistreerd worden bij de belastingdienst voor de zogenaamde BPM aangifte berekening. Op de website van de Belastingdienst kun je precies uitrekenen hoeveel belasting je zal moeten betalen. Bij BPM berekenen moet rekening worden gehouden met de CO2 uitstoot en de netto catalogusprijs van het voertuig. Als het een nieuw voertuig betreft ben je ook BTW-plichtig in Nederland en betaal je dus niet de Duitse BTW.

Een occasion auto kopen in Duitsland

Waarom zou je de grens oversteken om een occasion auto te kopen? Meestal wordt een gekozen voor auto importeren uit Duitsland omdat het een stuk voordeliger kan zijn. De Duitse automarkt is de grootste van Europa. Dit geldt des te meer als je een voertuig wilt aanschaffen van een lokale fabrikant zoals Volkswagen, BMW, Mercedes of Audi. Naast het financiële aspect maakt het enorme aanbod van de Duitse markt het ook mogelijk om zeldzamere occasions op te sporen. Zeker in het luxe autosegment kan dit een voordeligere uitkomst bieden.

Scroll naar top